Előző cikk Következő cikk

Jánosi Dalma: A JÓ MELLETT LÉTEZIK A ROSSZ IS

Nap mint nap szemtanúi vagyunk annak a divathullámnak, amely a halál és a túlvilág szimbólumait szivárogtatja be a gyermekek tudatába a Monster High játékokon keresztül. Ludikus (öncélú, stilizált) módon keltik fel a gyermeki fantáziát a halottak, szellemek iránt. Hogyan befolyásolhatja mindez a gyermekek gondolkodásmódját? – erről is kérdeztük Dr. Paolo Carlin ferences atyát, az Exorcisták Nemzetközi Szövetségének sajtófelelősét.

Milyen veszélyeket rejtenek magukban a Monster High játékok, a halállal való játszadozás?

Ezek a játékok ugyanúgy, mint a folyóiratok, filmek, zenék és képvilág, rejtett módon a mágikus, ezoterikus, okkult világ utáni vágyakozást keltik fel a gyermeki lélekben, és befolyásolják gondolkodásukat, lelkiségüket, viselkedésüket. Az ember lelkében mindig is létezett az a vágyakozás, hogy túlszárnyalja saját korlátait. Rendkívül veszélyes, hogy már egészen fiatal korban a gőg, a kevélység, az önzés logikája uralja a gyermekek tudatát. Ez felmérhetetlen sérüléseket okoz a családi és társadalmi életben. A végső stádium az élet értelmének és értékének elvesztése. Nincs többé határ vagy különbség jó és rossz között. Minden dolog közepe és viszonyítási pontja ÉN vagyok, minden az én kényelmemnek és kedvemnek van alárendelve. Ez ellehetetleníti a másokkal való együttlétet, a közösségi életet. A végső következménye pedig a társadalom szétmorzsolódása, amely által megváltozik az emberi antropológia legjellegzetesebb vonása, közösségi lény mivolta.

A gyermekek ruházatán, kiegészítőin egyre gyakrabban bukkannak fel a halál szimbólumai, okkult, sátánista motívumok. Azáltal, hogy családiassá, természetessé válnak a csontok, halálfejek, csontvázak, koporsók, és a mindennapi élet elfogadott „dekorációi” lesznek, növekszik a sátánista szektákba való belépés veszélye is?

Pontosan ebben rejlik a Sátán legnagyobb csapdája. A legfőbb ismeretek birtokosának tetteti magát. Azzal a hazugsággal kecsegtet, hogy hatalma van arra, hogy a valóság új arcát felfedje előttünk. Azzal áltat, hogy mindazok, akik leborulnak előtte, azok abban a kiváltságban részesülnek, hogy megismerhetik a világ határtalan teljességét. Sokan pontosan ebben a csalóka ígéretben bízva lépnek be a sátánista szektákba. Ez aztán egy egocentrikus, hedonista, individualista mentalitásra tanít, amely egyértelműen a halál kultúráját építi. Egy sötét, diabolikus világba vezet be, amely azt hirdeti magáról, hogy a fény és a legvégsőbb tudományok és ismeretek birodalma, és azzal a hazugsággal áltat, hogy nincs különbség jó és rossz között.

Milyen következményekkel jár a halál kultúrájának erőszakos térhódítása? Megkérdőjelezheti az élet és a halál szentségi mivoltát?

Ez a fajta gondolkodásmód az élet értékének tagadásához vezet. Sem értelme, sem értéke nincs többé az emberi életnek, hacsak nem haszonszerzés céljából. A másik, a felebarát nem része többé életemnek, illetve csak annyiban, amennyiben szükségleteim, vagy kívánságaim kielégítésére alkalmas.

A Halloween ünnepe egyre mélyebb gyökereket ereszt az európai kultúrában. Hogyan befolyásolhatja a gyermekek gondolkodásmódját ez a mágikus világ?

 

Sajnos azzal a nagyon komoly veszéllyel járhat, hogy felszínesen és könnyedén visszautasítják Istent azzal a buta kijelentéssel: mi hasznom belőle? Ha egy mágikus rítussal elérhetem mindazt, amit csak szeretnék, akkor Istennek nem kell, hogy helye legyen az életemben. A Gonosz olyan barátnak tetteti magát, aki különleges hatalommal bír, és ha megnyitjuk előtte szívünket, akkor magával visz a halál birodalmába. A társadalmi életben katasztrofális következményei lehetnek. Ha az egyén nem lesz képes felvállalni az élethez szükséges felelősséget, akkor a mágiához, gyors és hathatósnak hitt megoldásokhoz fordul. Ez időnként valóban működni látszik. De fontos tudni, hogy kizárólag rövid ideig működhet, hiszen ne feledjük, hogy a Sátánnak nincs isteni hatalma, ő is csak Isten teremtménye. A mágikus praktikák ára azonban igen magas keservesen fizetnek életük, egészségük, emberi kapcsolataik összeomlásával mindazok, akik ezt a kényelmesnek hitt kiskaput választják.

 

A cikk teljes terjedelmében A Szív nyomtatott változatában olvasható. A lapszámot keresse az újságárusoknál, vásárolja meg digitális formátumban a www.dimag.hu oldalon vagy fizessen elő folyóiratunkra az Előfizetés oldalon.