Előző cikk Következő cikk

Toldi Éva: Régi bűnöknek hosszú az árnyéka…?

A keresztények segítségre várnak

 Hölvényi György európai parlamenti néppárti képviselő, a vallásközi párbeszédért felelős munkacsoport társelnöke nemrég Közel-Keleten járt a Chredo, vallásszabadságért tevékenykedő nemzetközi érdekképviseleti szervezet által kezdeményezett tényfeltáró delegáció tagjaként. A képviselő a polgárháborúk és az iszlamista terror miatt üldözött keresztény közösségeket, valamint vezető politikusokat keresett fel Libanonban, Szíriában és Irakban. Tapasztalatairól, a migrációról és főként az üldözött keresztények helyzetéről, megmentésüknek, segítésüknek lehetőségeiről tartott előadást Tihanyban a Tetőtéri esték rendezvényén Keresztényüldözés, keresztényszolidaritás címmel.

Beszámolója, valamint a hallgatóság által felvetett kérdésekre adott válaszai alapján körvonalazódott, hogy Közel-Keleten a keresztények helyzete a legdrámaibb, akiket nemcsak a nyomor, hanem az üldöztetés és a folyamatos életveszély tart rettegésben. Elpusztításukra, elüldözésükre törnek, menekülésre kényszerítik őket a szélsőséges iszlamista erők. Szertefutnak szülőföldjükről a keresztény családok, közösségeik széthullóban vannak. 2014-ben Moszulból (az ókori Ninivéből) 200 ezer keresztény embernek 24 órán belül el kellett hagynia az életterét, ahol kétezer évig lakott. Moszul negyvenezer lakosának több mint kilencven százaléka – csaknem mindnyájan keresztények – menekülésre kényszerült az Iraki és Levantei Iszlám Állam felkelőinek támadását követően. Családok ezrei futottak az iraki Kurdisztánba, hogy ivóvízhez és élelemhez jussanak. Irakban a keresztények száma 2003 után, az amerikai invázió óta kezdett vészesen csökkenni, s most a népességi ráta eléri lassan azt a kritikus pontot, hogy egy kétezer éves kultúra ott meg fog szűnni, mert az a közösség, amely ott élt, fokozatosan eltűnik majd a térképről. Moszulban ott van Szent Borbála sírja és más ősi keresztény emlékek, s ezek is óriási veszélyben vannak. Végveszélyben vannak a Közel-Kelet keresztényei, de más vallási kisebbségek is – például a jazidok. A támadások célja minden esetben: a másikat megsemmisíteni vagy elűzni – kizárólag a vallása miatt.

Mi a helyzet a Közel-Kelet más államaiban és Afrikában, ahol szintén nagyobb létszámú keresztény közösségek élnek?

 – kérdezte a hallgatóság Hölvényi Györgyöt. A legveszélyeztetettebb országok a térségben Észak- Korea, Irak, Eritrea, Afganisztán, Szíria, Pakisztán, Szudán, Szomália, Irán és Líbia. Ezekben az országokban, Pakisztánt és Szomáliát leszámítva, a direkt terrorizmusnak, a tudatos dzsihadista, keresztényirtó terrorizmusnak székhelye van – sorolta az előadó. Nemrég jártak a Chredo-val Szíriában, emlékezett, amely nem könnyű hely, de működőképes állam, ahol Basar Asszad, Szíria elnöke megtartotta területeit. Kegyetlen helyzet volt nemrég a Damaszkusztól északkeletre fekvő Malula nevű településen, amely a legősibb 4. századi keresztény falu ősi kolostorral, ahol még arámi nyelven beszélnek. Itt évszázadok óta együtt élnek muszlimok és keresztények. A görögkatolikus kolostor vezetője ottjártukkor elmondta, hogy 15 éve megváltozott egyes muszlimok viselkedése. Nagyobb lett az autójuk, vettek légkondicionálót. Később értette meg az okát a változásnak. Volt egy szélsőséges imám. Egy szaúd-arábiai család elkezdte őket pénzelni, mert pontosan tudta, hogy keresztény településen laknak. Amikor a polgárháború már javában zajlott, az Isis bevonult, elkezdte ostromolni Malulát, s az emberek agymosása odáig terjedt, hogy maguk mutatták meg a szomszédaikat, hogy kik keresztények, s lőtték ki azokat, akik nem tértek át iszlámhitre. A lényeg: tudatos, több éve előkészített program volt ez. De két éve bevonultak a területre Basar Asszad katonái, s bár kétszáz fő meghalt, de visszafoglalták a területet. Mint megmentőjükre tekintenek tehát azok a keresztények, akik így megmenekültek. És sokan vissza is tértek otthonaikba. Az afrikai helyzetképet vázolva az előadó elmondta: e földrész is tele van terrorcsoportokkal. Ki az al-Kaidával, ki a Daesch/ Isis -szel áll testvéri kapcsolatban, s azok finanszírozzák őket.

 

 

A cikk teljes terjedelmében A Szív nyomtatott változatában olvasható. A lapszámot keresse az újságárusoknál, vásárolja meg digitális formátumban a www.dimag.hu oldalon vagy fizessen elő folyóiratunkra az Előfizetés oldalon.