Előző cikk Következő cikk

Elemér: Megtalálni, akit Isten kiválasztott

Dél-amerikai rendfőnököt választottak a jezsuiták 36. általános rendgyűlésükön. A venezuelaiArturo Sosa Jézus Társaságának a harmincegyedik generálisa, és az első olyan, aki nem európai.

Az október 2-án kezdődő rendgyűlést Adolfo Nicolás rend főnök hívta össze azzal a szándékkal, hogy megválasszák az utódját. A hatvanhat provincia kétszáztizenöt küldöttének rész vételével zajló tanácskozáson először elfogadták a rendfőnök - - lemondását, majd elkezdték a Társaság helyzetének megvitatását, hogy megfelelő új általános elöljárót tudjanak találni. A leendő generálist Loyolai Szent Ignác útmutatásai alapján választják ki: „…azok soraiból válasszák meg az általános rendfőnököt, akik minden erényben kiválóak, a Társaság díszére nagy érdemeket szereztek, és a Társaságban már hosszabb ideje ilyennek bizonyultak.” A sajátos folyamatról a magyar rendtartomány küldöttje, Vízi Elemér napról napra levélben tájékoztatta itthoni rendtársait. Az alábbiakban az ő gondolatai alapján idézzük fel a jezsuiták életében kiemelkedő esemény részleteit. Kedves Rendtársak! Szombaton reggel örömmel és reménységgel indulok Rómába a rendgyűlésünkre. Megerősítő volt számomra, hogy indulásom előtt körbe tudtam járni a közösségeinket, Erdélyben és Magyarországon egyaránt. Köszönöm az együtt gondolkodást: hogy időt szakítottatok erre, és megosztottátok velem reményeiteket. Arra vágyom, hogy erőteljesebben visszataláljunk a lelkiségi forrásainkhoz, azokhoz az eszközökhöz, amelyek egyesítenek minket Istennel – a lelkigyakorlatok kultúrájához. Erre az egyetlen fókuszra lenne szükségünk, ami képes megmozgatni és átjárni mindannyiunkat és minden szolgálatunkat.

***

Az elmúlt napok az ismerkedés jegyében teltek. Bár minden értelemben sokszínűek vagyunk, van egy szoros kötelék közöttünk. A vasárnapi nyitó szentmise előtt kis csoportokba osztottak minket, és megkaptuk az alapvető információkat a rendgyűlés termében. Minden résztvevő kapott egy albát, egy stólát, valamint egy tabletet, ami elengedhetetlen eszközünk lesz a rendgyűlés alatt. Ezen keresztül kell bejelentkezni minden ülés kezdetén. Itt tudjuk elérni és tárolni a rendgyűléssel kapcsolatos anyagokat. Tableten keresztül történik a szavazás, és ezen hallgatjuk a tolmácsolást. A felszólalási szándékot is ezzel tudjuk jelezni. A gép azonnal a helyes sorrendet adja meg, így nem kell találgatni, hogy ki emelte fel előbb a kezét. A technika erőteljesen színre lépett ezen a rendgyűlésen. Valóban sokat tud segíteni, bár az első napon a résztvevők és a technikai rendszer egymásra találása időt igényelt. Borgia Szent Ferenc, a Társaság harmadik generálisának és a római kúria védőszentjének ünnepén az általános rendgyűlés elfogadta Adolfo Nicolás atya lemondását. A szentmisén a celebráns páter Lombardit idézve két szóval foglalta össze Nicolás atya szolgálatát: egyetemesség és mélység.

A cikk teljes terjedelmében A Szív nyomtatott változatában olvasható. A lapszámot keresse az újságárusoknál, vásárolja meg digitális formátumban a www.dimag.hu oldalon vagy fizessen elő folyóiratunkra az Előfizetés oldalon.