Előző cikk Következő cikk

Toldi Éva: Missziós központ „imából és éneklésből”

A szovátai szervezésű (ma már nemzetközi elismertségű) Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar diákjai a Boldogasszony Iskolanővérekkel (és Böjte Csaba testvér kíséretével) sok éven keresztül gyűjtöttek adományokat abból a célból, hogy a Marianum, Tündérkert elnevezésű keresztény közösségi ház és kolostor megépülhessen. Az idén megvalósult álmuk, s az épület Pünkösd óta biztosít gyakorló- és koncerttermet a Szovátáról és környékéről verbuválódott kiváló kórusnak, a karvezető nővéreknek pedig kolostori otthont.

Erdély… a népmesék, népdalok világa. A tiszta hit világa, mely szép reményt szül: egy valóságos mesebeli világot, ahol szívünk rezdüléseiben egymásra találunk. A tájra nyíló ablak, a beáradó napfény, a szivárvány, a felhős-ködös hegyek mind lelkünk tükrei. A virágültetés, a magvetés, a természet anyagainak megbecsülése az Isten teremtő gesztusából fakad. Társul fogad minket az alkotásban, és mi hálásak vagyunk érte... Az összefogás ünnepe is a mai nap. Sokan összekapaszkodva építettük ezt a házat ezen az erdélyi dombon. Imádságból, hangokból, jó szándékból, összefogásból...”

Hogyan is kezdődhetne másképp ez a cikk, mely a Boldogasszony Iskolanővérek énekes-hazafias-lelki missziójáról és a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar szovátai új otthonáról szól, mint Nagy M. Vera nővérnek a ház pünkösdhétfői felszentelése alkalmából elmondott hálaadó, imádságos gondolataival. Hálát adott missziós társai és a gyermekek nevében is annak a sok-sok önzetlen támogatónak, akik Erdélyben és az anyaországban a kórus balatoni missziós körútjain, adománygyűjtő koncertjein támogatták a Marianum- háznak nevezett missziós központ felépülését. A ház ma már sok lelkes kis nyárádmenti és szovátai gyermek rendszeres zenei oktatását és nevelését teszi lehetővé. Ideális környezetet, teret biztosít a kórus próbáihoz, előadásaikhoz, zenei, kulturális táboraikhoz, lelkiségi szabadidős programjaikhoz. Mikor a nyár közepén meglátogattuk barátnőmmel a nővéreket, s megpillantottuk a dombtetőn a Kós Károly stílusát követő gyönyörű épületet és az azt körbeölelő tájat, mindkettőnkben egyszerre fogalmazódott meg: olyan, mintha egy mesében járnánk. A Móricz által megénekelt erdélyi Tündérkertben! Ottjártunkkor éppen a „főpróbán” voltak túl, ugyanis új otthonukban elsőként rendeztek meg egy háromnapos kórustábort 56 gyermekkel, Ennek célja tulajdonképpen a felkészülés volt az idei Balatoni Csillagösvény zarándokkörútjukra, melyet immár negyedik alkalommal rendeztek meg. A ház vezetőit, Nagy M. Vera nővért és világi munkatársát, Czakó Gabriellát, a rend társult tagját immár 12 éves missziójukról, történetükről faggattam, arról, hogy is kezdődött az a különös „lelki út”, amelyet magyarországiként erős hittel, reménységgel és küldetéses szeretettel jártak be Erdélyben már eddig is.

A cikk teljes terjedelmében A Szív nyomtatott változatában olvasható. A lapszámot keresse az újságárusoknál, vásárolja meg digitális formátumban a www.dimag.hu oldalon vagy fizessen elő folyóiratunkra az Előfizetés oldalon.