Előző cikk Következő cikk

Paksa Balázs: FEHÉR FÉNY

A The Corrs együttes kétségtelenül érzi a kerek évfordulókat: pályakezdésük után húsz, önként vállalt pihenésük után pedig tíz évvel új albummal és turnéval jelentkeznek. A zenekar legújabb, White Light című lemeze újból igazolja, lehet még intelligens popzenét írni és példamutató karriert építeni.  

Rocktörténeti jelentőséggel bírt, amikor a kilencvenes évek közepén egy addig ismeretlen ír csapat dalait kezdték el játszani a rádiók. A folk világzenévé való kommercializálása még épp folyik, az ír zenei őrület majd csak néhány év múlva hág tetőfokára, a Dublin-közeli Dundalk-ból származó négy testvér azonban olyan jó érzékkel keverte a kortárs pop-rockot saját népzenei anyanyelvével, hogy a siker garantáltnak tűnt. A zenészcsaládban felnőtt Andrea, Caroline, Sharon és Jim Corr figyelemreméltó visszafogottsággal kezelte a hirtelen rájuk szakadt ismertséget, s az 1995-ös debütáló album után két évvel, nehéz körülmények között megszületett Talk On Corners tovább emelte, az ezredfordulón kiadott, slágeresebb irányba forduló In Blue pedig szinte vakítóvá fényesítette a zenekar csillagát. A 2004-es Borrowed Heaven, illetve időközben elhunyt édesanyjuk hátrahagyott énekeskönyve alapján elkészített Home az együttes népzenei gyökereihez való visszatérésének tanúja, majd a tagok teljes egyetértésben úgy döntöttek, családalapításaik miatt határozatlan időre szüneteltetik a csapat működését.

 

A cikk teljes terjedelmében A Szív nyomtatott változatában olvasható. A lapszámot keresse az újságárusoknál, vásárolja meg digitális formátumban a www.dimag.hu oldalon vagy fizessen elő folyóiratunkra az Előfizetés oldalon.