Előző cikk Következő cikk

Görföl-Tóth Anna: EMBER SZÜLETIK A VILÁGRA

„…már nem emlékszik gyötrelmeire, mert örül, hogy ember született a világra.”

A szülés szó hallatán egy nő sem tud közömbös maradni, van, akinek élete legszebb, van, akinek pedig legszörnyűbb percei jutnak eszébe; van, akin elhatalmasodik a félelem, más pedig könnyekig meghatódik. Így vagy úgy, de életünk egyedülálló eseménye a szülés, amelyről Vincze Felícia szülésznővel és dúlával beszélgettünk, aki Magyarországon először kapott engedélyt intézeten kívüli szülészeti tevékenység gyakorlására. Jelenleg Hódmezővásárhelyen él férjével és hét gyermekével, a Te Szülésed elnevezésű praxisa sokak számára jól ismert.

A szülés tapasztalata, eseménye milyen változásokat hozhat egy nő életében? Miben más szerinted egy nő, aki már szült ahhoz képest, aki még nem?

Nagyon egyéni, hogy milyen változást hoz, illetve, hogy hoz-e egyáltalán. Az a tapasztalatom, hogy egy gyermek érkezése egy családba, egy párkapcsolatba sokszor nehézséget okoz, stresszt hoz, áldozatokat kíván. Tehát téves az a hozzáállás, hogy egy rosszul működő párkapcsolatot majd egy gyerek érkezése megold. Csak egy eredendően stabil kapcsolatba hoz ez a nagy változás boldogságot. Hogy magukban a nőkben milyen változásokat eredményez egy gyermek érkezése? Van, akinek csak egy újabb feladat, teher. Ha viszont valaki igazán akarja, várja, szeretné a gyermekét, akkor ettől igazán felnőtté, nővé, felelős személlyé válhat. Semmiképp nem általánosítanék, hangsúlyozom, hogy ez nagyon egyéni.

És maga a szülés hoz-e változást? A fájdalom, a szenvedés, az, hogy egyszer csak láthatóvá, hallhatóvá válik egy síró ember?

Azok, akik nagyon várják a gyermeket, nagyon szeretnék, azok elfogadják a szüléssel járó fájdalmat, és igazi eufóriát tapasztalnak. Nemcsak az anya, hanem a jelenlévő apa is. Előfordul azonban, hogy egy pár a gyermeket nem igazán szeretné, csak úgy tekintik mint egy női kötelességet. Ebben az esetben a szülést borzalomként élik meg, és sok év múltán is így emlékeznek rá vissza. Egy nő, még akkor is, ha szellemileg már nem olyan friss, arra mindig emlékszik, hogy a szülése milyen volt: szép, felejthetetlen, csodás élmény vagy borzalom.

Vannak nők, akik még nem szültek és azért félnek tőle, vannak, akik már szültek és azért félnek. Mit lehet kezdeni a szülés előtti félelmekkel, hogy a kilenc hónap ne végig rettegéssel teljen?

Ideális esetben a szülésre a terhesség kezdetétől kell, lehet készülni, de teljesen felkészült senki sem lehet, képtelenség kiszámítani az eseményeket. Minden nő szülése más, és minden nő minden szülése is más. Más az időpont, másként zajlik a folyamat, más a vége, más lesz a család egészének az összetétele. Ezért nem lehet teljesen felkészültnek lenni. Minden szülés jár egy érzéssel, fájdalommal, ezt nem lehet elkerülni, de fontos tudatosítani, hogy ez nem abnormális dolog, nem betegség, amitől félni kellene, hanem természetes folyamat, amit meg lehet ismerni. Olyan környezetet kell teremteni a szülő nőknek, hogy biztonságban érezzék magukat, olyan személyekkel kell körülvenni őket, akikben teljesen megbíznak. A kiszolgáltatottságot el kell kerülni és folyamatosan tájékoztatni kell őket, hogy mi történik, és miért történik az. Olyannak kell lennie a szülésnek, hogy szép élmény legyen, ne úgy emlékezzenek vissza a nők, hogy borzalom volt.

A korábbi generációk hogyan oldották ezt meg?

Az intézményesítés előtt nők voltak jelen a szülésnél, olyanok, akikben az anya megbízott. Utána jöttek azok az idők, amikor az apa a kórházkapuig vihette a feleségét, őt várta egy számára akár ismeretlen ügyeletes orvos és szülésznő, és nem volt semmi beleszólása a vele történtekbe. A 21. század elejétől kezdve jött egy olyan mértékű információáramlás, például az internet segítségével, amely révén felmerülhetnek egyáltalán olyan kérdések, hogy mi szükséges, mi felesleges a szüléssel kapcsolatban, hogyan és hol lehet szülni?

Mi a véleményed arról, hogy a császármetszések aránya egyre nő? Mivel magyarázható ez?

A császármetszések aránya már majdnem ötven százalék. Ennek több oka van. Egyrészt az ellátó orvosnak ez lényegesen kiszámíthatóbb. Hogy pontosan miként folyik le egy műtét, az kiszámítható, egy természetes, hüvelyi szülés folyamata viszont egészen a végéig kiszámíthatatlan marad. A másik ok az indított orvosi perekben keresendő. A perek nagy részénél az a vád, hogy műtétre lett volna szükség, vagy ha volt, akkor hamarabb kellett volna. Ezért kialakul az a tendencia, hogy a szülészek inkább a műtét mellett döntenek, azaz biztosra mennek.

Milyen hátrányai vannak az indokolatlanul elvégzett császármetszésnek?

A császármetszés egy nagy hasi műtét, annak összes veszélyével. Nemcsak a nőnek, hanem a babának is.

 

A cikk teljes terjedelmében A Szív nyomtatott változatában olvasható. A lapszámot keresse az újságárusoknál, vásárolja meg digitális formátumban a www.dimag.hu oldalon vagy fizessen elő folyóiratunkra az Előfizetés oldalon.