Előző cikk Következő cikk

Radóczy Jusztina: Kamaszok az edzőteremben

Manapság egyre több gyermek küzd az elhízással, de sajnos az anorexia, bulimia is megtalálható a fiatalok körében. Az elhízott, vagy túl sovány gyermek bizony leginkább kirekesztésnek vagy csúfolásnak az áldozata, még akár a nagy kamaszok körében is. Ez az állapot nem csak pszichésen, hanem fizikailag is megterheli a gyermeket. A szakemberek szerint minél korábban elkezdjük az egészséges életmódra nevelést, annál nagyobb esélye van a fiatalságnak a szív és érrendszeri betegségek és az említett atrocitások elkerülésére. Hogy mit tehetünk ennek érdekében, arról Lukácsi Bernadett testnevelő tanárt, személyi edzőt, a Balance Fitness vezetőjét kérdeztem.

Sokszor láthatunk manapság olyan videókat, ahol pici pelenkások már kézen állnak vagy falat másznak, esetleg hasizom gyakorlatokat, megerőltetőnek tűnő testmozgásokat végeznek. Ez vajon egészséges, vagy ártalmas lehet ebben a korban?

Ha a csecsemőkről vagy kis óvodáskorról beszélünk, a mozgáskésztető gyakorlatokat kell előnyben részesíteni. Ennek lényege, hogy a gyermek izomrendszere és idegrendszere kellő ingert kapjon, illetve fejlődése biztosított legyen. A gyakorlatokkal fejlődik tehát izomzata, testtartása, egyensúlyérzéke, állóképessége. Nagyon jót tesz a gyermeknek, fejleszti a kognitív és motoros képességeket, amikor a szülők hintáztatják, megmozgatják különböző játékokkal őket, pl.: az alap mozgások mint kúszás, mászás, futás, ugrás. Négyéves kortól már az ovis tornát lehet ajánlani, ahol játékosan fejlesztjük a különböző kondicionális képességeket. Ilyenek a békaügetés, szökdelés, mászás, futás, óriásjárás, törpejárás, fogócskák. Arra viszont figyelni kell, hogy nehogy túlterheljük a gyerekeket a torna során.

Álljunk is meg egy pillanatra: ezek szerint lehetséges a gyermekek túledzése is? Mi a határ, mikortól lehet túledzésről beszélni?

Azért ne értsük félre, odafigyelve, egy óvodást azzal, ha sokat fut, mozog vagy mászik, nem lehet túledzeni. A gyermek, ha elfárad, hagyni kell pihenni, sőt tudatosan be kell építeni pihenőket abban az esetben, ha mondjuk huzamosabb ideig sportoltatjuk őket. A biciklizésre is érvényes ez, vagy ha elindulunk egy túrára, mindenképp figyeljünk a pihenőkre és a gyermek teherbírására. A gyermekek sokszor nem érzik a fáradtságot, ezért nekünk felnőtteknek kell kicsit lecsillapítani őket. Én hároméves korom óta minden nap edzettem, és ez semmilyen káros hatással nem volt a szervezetemre, mert napi fél-egy óra mozgással nem lehet túlterhelni még a kicsiket sem.

Mi a helyzet a kamaszokkal, mennyire terhelhetőek, érdemes-e mindennap edzésre járniuk?

A rendszeres mozgás minden szempontból jót tesz a szervezetnek, jót tesz az idegrendszernek, a pszichének, a mozgásszerveknek, a keringésnek és nem utolsósorban a küllemünknek. Arra viszont nagyon oda kell figyelni, hogy amíg fejlődésben van a gyermek, nem szabad nagy súlyokkal terhelni! Amíg a teljes csontrendszer ki nem fejlődik (ez általában 25 éves korig zajlik), addig csak saját testsúlyos sportot ajánlunk a fiataloknak. Ilyen a TRX, a Gymstick muscle, a M.A.X.-training. Ezek a saját testsúlyos tréningek sokoldalú terhelést biztosítanak a szervezetnek. Egyszerre fejlődik az erő és az állóképesség, javul a koordináció. Ezek az összetett mozgások sok izmot dolgoztatnak egyszerre. Minden gyakorlatnál dolgoznak a core izmok, azaz a törzsstabilizáló izmok, amelynek fejlesztése elengedhetetlen ebben a korban. Ahhoz, hogy jó alapot, stabil vázat képezzenek, erősíteni kell őket. Olyan képességeket fejlesztenek, melyekre a mindennapi életben is szükség van. Sajnos sok fiatal 16-17 éves kamasz fiú bemegy az edzőterembe és képzetlenül, felvilágosítatlanul pakolja magára a súlyokat, megterhelve ezzel a csontjait, ízületeit, ínszalagjait, izmait. Az a meggyőződésem, hogy felnőttkorban sem kell súlyzókat emelni, akkor is bőven elég a saját súllyal való testedzés. Nyilván, ha valaki testépítő, akkor kevés a saját súly, de az már egy speciális formája a testalakításnak. Tehát ahhoz, hogy szép és egészséges testünk legyen, nem kell a súlyzózás, inkább rendszeresebb sajátsúlyos edzéseket kell végezni.

Mondhatjuk, durván csoportosítva, hogy a tiniknél kétféle véglet létezik: az egyik a túlsúlyos gyermek, aki chipset és kólát fogyaszt tévézés, számítógépezés közben, a másik, aki meg nagyon keveset eszik és súlyzózni jár vagy élsportol. Mennyire és hogyan lehet káros mindkét véglet?

Sajnos társadalmunk egyik legsúlyosabb betegsége az elhízás. A gyerekek 20%-a túlsúlyt cipel, kicsi kora óta. Ez azt jelenti, hogy minden ötödik gyermek felnőtt korára mozgásszervi, szív- és érrendszeri betegséggel fog küzdeni. Itt azért szeretném kihangsúlyozni, hogy ez annak is köszönhető, hogy megszűntek a groundok, nincsenek vagy kevés az olyan játszótér, ahol normális kosárpalánkok vagy kapuk lennének, valahogy a mászókák is eltűntek, viszont szinte mindenhol van már wifi a szabadban is. Persze van mindennapos testnevelés, de azt gondolom, ez nem helyettesíti azokat a délutáni közösségi „spontán” edzéseket, amiket még mi a gyermekkorunkban megélhettünk. Ma már bizony csak az a gyermek mozog minden nap, akit a szülők beíratnak sportolni valahová. Másik oldalról az élsport is lehet veszélyes, hiszen vannak olyan sportok, ahol a versenyre készülés igen komoly súlyfogyasztással, ezért koplalással jár. Sok gyermek, aki élsportol, rendszeresen megvonja magától az ételt, folyadékot, szaunába jár, hogy veszítsen a súlyából. Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy az anorexia athletica-t ugyan még nem nyilvánították önálló kórképpé, mégis sokszor jelenik meg a sportolók körében. Ez különbözik a napjainkban ismert anorexiától, hiszen itt a cél és motiváció nem a karcsúság, hanem a jobb sporteredmény elérése. Ez komoly fejlődési zavarokat okozhat.

 

A cikk teljes terjedelmében A Szív nyomtatott változatában olvasható. A lapszámot keresse az újságárusoknál, vásárolja meg digitális formátumban a www.dimag.hu oldalon vagy fizessen elő folyóiratunkra az Előfizetés oldalon.