Előző cikk Következő cikk

Tornya Erika RSCJ: Világbéke és belső béke

A béke iránti vágy kifejezésének talán az egyik legérdekesebb helyszíne a szépségkirálynő választás, ahol a győztes célkitűzései között általában ott szerepel a „világbéke”. Ha ennek a kilúgozott, elcsépelt, talán profán üzenetnek mélyére nézünk, egyértelmű, hogy a harmónia példaképévé emelt személy – a szépségkirálynő – békevágya az egész emberiség kollektív, béke iránti mély vágyát reprezentálja, így Isten felé mutat.

A BÉKE FORRÁSAI

hHa fellapozzuk a Szentírást, több százszor találunk utalást a békére. A békesség Isten ajándéka. Az ószövetségi emberek számára a békesség (héberül shalom) a hétköznapok egyik legszélesebb körben elterjedt szava volt. Tartalmazza a teljesség, a jólét, a belső harmónia, az egészség fogalmát. A békesség adja meg a célokat, az teszi a földet lakhatóvá. A békesség nem egy elvont filozófiai fogalom volt, hanem maga az élet. A „shalom” köszöntéssel az emberek valóban a legjobbat kívánják egymás számára. A béke egy viszony kifejezése is a Bibliában, az emberek egymás közti, illetve Istennel való kapcsolatára is utal. Az Isten és ember közötti béke feltétele és alapja a szövetség. A hűtlen Izraellel Isten a béke szövetségét kötötte: „Mert a hegyek megindulhatnak, és megrendülhetnek a halmok, de az én szeretetem nem hagy el soha, és veled kötött békeszövetségem nem inog meg. Az Úr mondja ezt, aki megkönyörült rajtad.” (Iz, 54,10) A béke ellentéte nem egyszerűen a háború, hanem mindaz, ami megzavarja a két fél, tehát Isten és ember, illetve ember és ember viszonyát. A zsidó nép fogságát követő próféciákban visszatérő motívum a béke jövendölése, melyet az üdvösség ígéretének is tekinthetünk.

Az Újszövetségben Jézus maga a Béke Fejedelme, a Messiás, aki az Isten és ember közti végső béke helyreállítását végzi. Szent Pál leveleiben a görög „eiréné” béke-fogalmat találjuk, de nem az eredeti értelmezésben. A görögök szerint minden jó küzdelem árán születik, a háború a világ normális állapota. Szent Pál ezt a fogalmat pozitív értelemben használta: a békesség a korábban elvált dolgok újbóli összekapcsolódását teszi lehetővé. Az Újszövetségi szövegekben nagyon sok helyen kerül elő a béke motívuma, gondoljunk például a Benedictus-ra (Lk 1,79), vagy a Hegyi Beszéd gyönyörű mondatára: „Boldogok a békességszerzők, mert őket Isten fiainak fogják hívni.” (Mt 5,9)

Az egyház számára annyira fontos a béke, hogy világnapját VI. Pál pápa kezdeményezésére 1968 óta minden évben megünnepeljük a naptári év első napján. Idén Ferenc pápa így kezdte a Béke Világnapjára küldött üzenetét: „Ebben az első üzenetemben, amelyet a Béke Világnapja alkalmából küldök, szeretném mindenkihez, az egyes emberekhez és a népekhez is eljuttatni jókívánságomat, hogy életüket örömben és reményben élhessék. Minden férfi és nő szívében ott lakik ugyanis a teljes élet utáni vágy, amelyhez hozzátartozik a testvériségre való elfojthatatlan vágyakozás, a törekvés a másokkal való közösségre, akik nem ellenségeink és vetélytársaink, hanem magunkhoz ölelendő testvéreink, akiket el kell fogadnunk.”

EGYSÉGBEN

Ahogy a béke fogalmára tekintünk, egyre jobban látjuk, hogy egységet és harmóniát jelent saját magunkkal, embertársainkkal és Istennel. Ha valamelyik szinten probléma merül fel, az kihatással van a többi kapcsolatra is. Nem szakíthatjuk el egymástól a saját magunkhoz és a társainkhoz fűződő viszonyt, ugyanúgy, ahogyan Isten sem izolálható. A „külső” és a „belső” béke fogalma szervesen összefügg. Például egy háborús helyzetet, egy fegyveres konfliktust minden esetben kísér kapcsolati törés vagy hatalomvágy, ami belső békétlenségből fakad.

Sok ember számára a békében, harmóniában való élet csupán egy megvalósíthatatlan vágy. Úgy nem lehet békét érezni, ha Isten folyamatos megpróbáltatások elé állít. Nehéz emberekkel kell együttműködni, vagy váratlan, irányíthatatlan események történnek. Konfliktus esetén a legjobb megoldásnak tűnik tűrni, esetleg belesüppedni az önsajnálatba, vagy megvédeni magunkat. De ilyenkor messze illan a béke.

A BÉKE ÚTJA

A béke egy olyan cél, amit majd nyugdíjas korunkban érünk el szívós munkánk jutalmaként? Esetleg Isten harmatcsöppje, amit ritkán és igen kivételes kegyelmi pillanatokban kaphatunk meg? Vágyunk ugyan a békére, de nem tudjuk, hogyan érjük el. Ha a lelki élet nagy mestereire, például Avilai Szent Terézre, Assisi Szent Ferencre, Keresztes Szent Jánosra, Loyolai Szent Ignácra vagy Thomas Mertonra tekintünk, láthatjuk, hogy egyikük élete sem volt mentes a problémáktól, de megkapták a belső béke ajándékát. Mi volt a titkuk?

A béke alapja maga Jézus Krisztus, a vele való személyes kapcsolat. A lelki élet útját járó emberek előbb-utóbb elfogadják a belső vágyukat, ami radikálisan Jézus felé fordítja őket. Ezzel egy hosszú út kezdődik, amelynek vannak olyan mérföldkövei, melyen jellemzően mindenki átmegy. A béke útján való úton akkor indulunk el, amikor már nagy bennünk az Isten utáni vágy. Egyre többet vagyunk csöndben, odafigyelünk arra, ami itt és most van. Ez a fokozatos „elhalkulás” nem süket csöndet jelent, hanem figyelmes odahallgatást Istenre, az Ő csöndjére. A csöndben nagyon hamar szembesülünk saját belső világunkkal, bűneinkkel, sebzettségünkkel, de ha bátran szembenézünk ezekkel, akkor rálépünk a tisztulás útjára. A saját belső valóságunk Isten gyógyító jelenlétében megváltozik, átalakul, letisztul. Ez a tisztulás nagyobb teret nyit a lelkünkben munkálkodó Isten számára. A csöndben várakozva felkészülünk, képessé válunk az Istennel való találkozásra, egyesülésre. Az Istennel egyesült élet egységes, a béke hordozója. A valóságot ítélkezésmentesen elfogadja, derű, rend és harmónia jellemzi. Ereje van a konfliktushelyzetek megoldására, képes hidat építeni az emberek közé, Jézus békéjét kézzelfoghatóvá teszi. A 119. zsoltár szavai illenek rá: „Akik szeretik törvényedet, azoké a béke teljessége.”

Nemcsak a szentek vagy teljesen Istennek szentelt személyek tudják bejárni a lelki békére vezető spirituális utat, mivel az mindenki számára nyitva áll, aki vágyik Jézusra és kész időt szánni a vele való kapcsolatra. Így a béke hordozói lehetnek a frissen választott szépségkirálynők – és Te magad is!