Előző cikk Következő cikk

Mihályi Anikó: A nagy háború

A Pesti Naplóban 1917. június 1-jén indítja el Karinthy Frigyes
A feleségem beszéli
című szellemes, szatirikus sorozatát, amelyben a háziasszony nézőpontjából reflektál az év eseményeire.

11917-ben vagyunk: az első világháború legreménytelenebb évében. A verduni csatában (1916. február 21-én kezdődött, és majdnem tíz hónapig, december 19-ig tartott) közel egymillió halott és sebesült, valamint több százezer eltűnt és hadifogoly a végeredmény. Az áldozatok nagy száma miatt a köznyelv „verduni vérszivattyú”-nak nevezte el az ütközetet, amely a nyugati front legfontosabb fegyveres összecsapása volt. A flandriai csatában (1917. július 31. és november 10. között) több mint hétszázezer katona esett el vagy sérült meg.

1915 májusa és 1917 novembere között tizenkét csata zajlott le az Isonzó folyónál az Osztrák–Magyar Monarchia és Németország, illetve a velük szemben álló Olaszország csapatai között. A „felőrlő harcokban” egymilliónál is több olasz katona vesztette életét, sérült meg vagy tűnt el, és a Monarchia csapatainak vesztesége is meghaladta a félmilliót.

„A hátország is utolsó tartalékait éli, a közellátás akadozik, bevezetik a jegyrendszert, gabona-, zsír- és húshiány lép fel, a napi kenyéradag 28 dekára csökken. Rokkantak és szabadságos katonák, feketézők, síberek, üzérek, kóklerek lepik el Budapest utcáit, pohos hadseregszállítók keresnek máról holnapra vagyonokat, és kiváló bankok mennek csődbe, öngyilkosjelöltek, cédák és hadiözvegyek grasszálnak a promenádokon” – jellemzi Urbán László a kialakult helyzetet.

Karinthy Frigyes A feleségem beszéli című szatirikus írásaiban a háziasszony nézőpontjából reflektál az év eseményeire. A cserfes, néha butuska asszony a világmegváltó férfiak harcai fölé helyezi a mindennapi betevő megszerzését, eközben azonban szellemes megjegyzéseket tesz a korabeli sajtó csúsztatásaira, a rendeletek képtelenségére, a háborús uszítókra, a bolsevik világmegváltó frázisokra. A sorozat 1918. szeptember 29-ig jelenik meg a lap hasábjain, eldugva, a hírek között, K. szignóval vagy anélkül, és hirtelen, előjelek nélkül szakad félbe: Karinthy Frigyes első felesége, Judik Etel 1918. október 17-én esett áldozatul az Európára hirtelenül rátört spanyolnáthajárványnak.

A következőkben ezekből a cikkekből közlünk részleteket.

A cikk teljes terjedelmében A Szív /júniusi számában olvasható. A lapszámot keresse az újságárusoknál, vásárolja meg digitális formátumban a www.dimag.hu oldalon vagy fizessen elő folyóiratunkra az Előfizetés oldalon.