Előző cikk Következő cikk

Dormán Júlia: Öt kenyér és két hal

„Aki az öt kenyeret és a két halat meg tudja találni az Advent csendjében, annak boldog lesz a Karácsonya” – Walter György, a Moha a Rászorulókért Alapítvány kuratóriumának elnöke és a Szent György Lovagrend szeretetszolgálatának nagykövete nem csak a karácsonyi időben segíti a rászorulókat. A szeretetszolgálat életfeladata.

Hogyan valósítja meg az alapítvány az ajándékozás szolgálatát?

Isten a szeretet, aki Fiát küldte el hozzánk. Alapítványunk ezt a példát követve szeretné az embereket megajándékozni. A Moha Alapítvány az Ora International osztrák segélyszervezettel partnerként működik. Baranya megyében, Pécsszabolcson és az Ormánság falvaiban osztunk adományokat. Ezeken a területeken nagyon nagy a szegénység. Karácsonykor az ajándékozás sajátos módon valósul meg, osztrák általános és középiskolás gyerekek gyűjtenek „cipősdobozadományokat” a magyar gyerekek számára. Tanáraik arra kérik őket, hogy a lemondás jegyében tegyék egy dobozba legkedvesebb játékukat. Zsebpénzük terhére kedvenc csokijukat is odahelyezik, ezen kívül még valami apróságot, mint fogkrém, fogkefe, füzet, ceruza, toll, tisztálkodó szer… Ezzel tanítják a gyerekeket lemondani, áldozatot hozni. Az ajándékot ugyanannyi idős gyerek kapja, mint az ajándékozó. Életkorukat ráírják a dobozra, és a színekből, mintákból azt is lehet látni, hogy kislány vagy fiú csomagolta-e. A szülőknek pedig van lehetőségük családi csomagot készíteni, amibe liszt, cukor, étolaj, tészta, mosópor, új ruhanemű kerülhet.

A cikk teljes terjedelmében A Szív /december-januári számában olvasható. A lapszámot keresse az újságárusoknál, vásárolja meg digitális formátumban a www.dimag.hu oldalon vagy fizessen elő folyóiratunkra az Előfizetés oldalon.