Előző cikk Következő cikk

Horváth Árpád SJ: A szívek találkozásának embere

Szeptember közepén jelent meg a Jezsuita Könyvek kiadásában Ferenc pápa első interjúkötete, Jó napot! Ferenc pápa vagyok címmel.
 

fFerenc pápával készült interjú – írott formában – eddig még nem látott napvilágot. A népszerű interjúkötetek a Szentatya képével a címoldalakon még a pápa megválasztása előtt készültek. Róma jelenlegi püspöke mintha tartózkodna az éles „kérdezz-felelek” helyzetektől a média képviselőivel. Ha úgy adódik, szívesen beáll pózolni néhány fiatallal egy mobiltelefon kamerája elé, s úgy látszik, Róma püspökét a legkevésbé sem zavarja, ha e rögtönzött fotókon a négy-öt örömteli tekintet mellett neki már csak egy félarcnyi hely jut. Nagyon is elképzelhető, hogy Ferenc pápa viszonylag pozitív szereplése a médiában nagyrészt rendkívül közvetlen gesztusainak köszönhető. Emberséges spontaneitása leszereli még a legádázabb egyházellenes csatornák szakembereit is. De Ferenc pápa tudatosan is igyekszik jó kapcsolatot ápolni a médiával, bár nem könnyű interjúalany. Többször előfordul, hogy miután elhangzik a kérdés, a pápa néhány pillanatig csendben marad, majd nekilendül egy mondatnak, aztán megáll, elnézést kér az újságírótól, és egy másikhoz fordul, hogy pontosítson, befejezzen egy már lezártnak vélt választ egy korábbi kérdésre. Aztán mondanivalójában újra visszakanyarodik a legutóbb feltett kérdéshez, így folytatja. Ferenc pápának nincsenek panelválaszai, és talán éppen ezért áll elő az a szokatlan helyzet, hogy a viszonylag cirkalmas mondatok ellenére, vagy éppen ezért, Ferenc pápa szavaira mindenki figyel. Látszik, hogy amit mond, szívből szeretné átadni, ugyanakkor az is látszik, hogy Ferenc pápának nehezére esik csupaszon elengedni a szavait. Megértik vajon őt? Mintha tartana attól, hogy mondatai a szív szeretetét kifejező gesztusok, a megértő tekintet, a személyek közötti találkozás élményétől függetlenül, önmagukban nem lehetnének képesek átadni a lényeget. Ebben a tekintetben Ferenc pápa nagyon olasz, illetve spanyol, pontosabban argentin, de mindenképpen déli ember, azaz a tágas gesztusoknak, a szívek találkozásának embere.

Az első újságíró, akinek Ferenc pápa négyszemközt adott interjút, Antonio Spadaro jezsuita, az itáliai Civiltà Cattolica főszerkesztője. Az ötlet a jezsuita kulturális folyóiratok főszerkesztőinek évente megrendezésre kerülő találkozóján merült fel 2013 júniusában. E találkozó helyszíne az idén Lisszabon volt, és ezen a találkozón olyan nagy múltú és ma is jelentős egyházi folyóiratok képviseltették magukat, mint az említett Civiltà Cattolica, a franciaországi Études, a német Stimmen der Zeit, az America Magazin vagy a Mensaje Chiléből. Ezen a találkozón Magyarországot A Szív képviselte, a magyar jezsuita rendtartomány lelkiségi és kulturális folyóirata. A jezsuita kulturális folyóiratok főszerkesztőinek kérését Ferenc pápa felé Frederico Lombardi jezsuita, a Szentszék kommunikációs igazgatója közvetítette. Ferenc pápa nyitott volt a kezdeményezésünkre, sőt, örömét fejezte ki, amiért kérésünkkel megkerestük őt. Ugyanakkor mindjárt jelezte is nekünk, hogy tapasztalatai szerint egy szabályos interjú nem éppen az a műfaj, amelynek keretei között gondolatainak lényegi mondanivalója a legteljesebb módon kifejezésre juthat. Ferenc pápa azt tanácsolta, hogy a hozzá intézett kérdéseinket előre beszéljük át, illetve fogalmazzuk meg közösen, majd pedig egyvalaki közülünk keresse fel őt, akivel beszélni tud róluk, és akivel közösen megszerkesztik a szöveget. Reményét fejezte ki, hogy e beszélgetések eredménye végül olyan szerkesztett szöveg lesz, amelyet az általa nagyra becsült folyóirataink majd közölni is tudnak.

Antonio Spadaro végül háromszor is találkozott ez ügyben Ferenc pápával, és e találkozások eredménye csakugyan más lett, mint amire legelőször gondoltunk. Az interjú szövegét olvasva ugyanis nemcsak kérdésekkel és válaszokkal találkozik az olvasó, hanem az interjúkészítő részéről olyan személyes hangvételű vallomásokkal is, amelyekre azért volt szükség, hogy Ferenc pápa sajátosan tágas gondolatainak és mély érzéseinek mintegy testvéri, baráti, atya-fiúi hangulatú szövegkörnyezetet adjon. A szöveg méretére és sajátos stílusára való tekintettel előnyösebbnek bizonyult, hogy ezt a Ferenc pápával készült exkluzív interjút magyarul ne csak A Szív folyóirat hasábjain, hanem a lehető legszélesebb körben, külön kiadványként tárjuk az olvasók elé.

A könyv második részében olyan szövegekkel találkozhat az olvasó, amelyeket Ferenc pápa kifejezetten jezsuitáknak, illetve különböző jezsuita intézmények képviselőinek, például diákoknak, valamint szerzeteseknek, szerzetesnövendékeknek mondott.

Bízunk abban, hogy Ferenc pápa e könyvben olvasható személyes hangvételű vallomása támpontokat és bátorítást jelent majd mindenki számára!

(A kötet megrendelhető szerkesztőségünkben, 1200 Ft-os áron.)