Előző cikk Következő cikk

Szentes Anna: Parazsat viszünk

A Gondolkodj Egészségesen! Program hazánk gyermekeinek egészségügyi helyzetén kíván javítani úgy, hogy az egészséges életmódot helyezi a középpontba. Mára már eljutott a célkorosztály, az óvodások 80 százalékához, és segítségével elindult egy óvodapedagógusoknak szóló akkreditált képzés is. A program indulásának hátterében Bácskai Márta személyes története áll, akinek célkitűzése, hogy minden Magyarországon élő gyermek olyan környezetben fejlődhessen, amely maximális esélyt biztosít számára a testileg-lelkileg egészséges felnőtté váláshoz.

B.M.: Óvodás koromban túlsúlyos kisgyermek voltam, de szerencsémre egy olyan orvos kezelt, aki nemcsak a testi, hanem a lelki tüneteimre is odafigyelt.
A túlsúlyom oka ugyanis lelki eredetű volt. A gyermekorvosom útmutatásával elindult az életmódváltásom: elkezdtem egészségesen táplálkozni, jó sok zöldséget, gyümölcsöt enni, mellette rendszeresen úsztam. Nagyon fegyelmezett voltam, nagyon akartam a változást. A szüleim is mellém álltak. Kiskamasz koromra megnőttem, és lefogytam. Ekkor fogadtam meg, hogy ha egyszer tehetek valamit
a gyermekekért, hogy ne érezzék magukat a bőrükben úgy, ahogy én, akkor azt megteszem. Később közgazdászként végeztem, külföldön kezdtem el dolgozni. Nyolc éve jött el a pillanat az életemben, amikor elgondolkoztam azon, ki is vagyok én, merre visz az utam. A gyermekkori fogadalmam ekkor új ösztönzést kapott. Ebben
a barátaim is segítettek, akikkel sokat beszélgettünk. 

Arra jutottunk, hogy egy megalapozott, komplex, holisztikus egészségnevelő programra lenne a legnagyobb szükség. A prevenciós program célcsoportját – az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet főigazgatója, Martos Éva javaslatára – az óvodás korú gyermekekben, szüleikben és az óvodapedagógusokban találtuk meg. Amit ugyanis személyiségfejlődésünk idején, 6-7 éves korunkig megtanulunk, az válik természetessé egész életünkön át. Ha azt szokom meg, hogy vizet iszok, minden nap mozgok, mesét hallgatok, akkor élethosszig ez lesz a minta. A GE Program egyébként nyolc témát ölel fel, úgymint: Biztonság, Gyermeklélek, Környezetvédelem, Mozgás, Művelődés, Táplálkozás, Testi egészség, Tolerancia. Ez a nyolc téma együtt jeleníti meg az egészséget. Egészségesnek lenni nem csak annyit jelent, hogy egészségesen táplálkozni és sportolni. A pszichés jól lét is nagyon fontos. Sőt, ha a lelkünk rendben van, az a fizikai testünkre is hat. De ez oda-vissza igaz. Mi eddig leginkább a lelki egészségre koncentráltunk, ezért szerveztünk szakmai napokat, klubokat. Azonban arra is nagyon odafigyelünk, hogy programjainkon mindig jelen legyen a fizikai egészség is. Minden összefügg mindennel, egyik téma sem elválasztható a másiktól.

Milyen fórumokon jutnak el az óvodásokhoz, szüleikhez és az óvodapedagógusokhoz?

A kezdetek kezdetén, 2006-ban készítettünk egy kiadványt, amit az óvónők segítségével juttatunk el a szülőkhöz. Az elmélet mellett nagyon sok gyakorlatot is bemutat a füzet. A kiadvány megszületése után tovább gondolkodtunk, szerettük volna kézzelfoghatóvá tenni a nyolc témát. Így született meg támogatók segítségével az Egészség Zsák. Ebben sok minden található: fogkrém, fogkefe, ásványvíz, vagy épp egy mese a játszótéri etikettről Varró Dániel költő tollából. A 2006-os első zsákosztás után valami elindult. Óvodapedagógusok és szülők kerestek meg bennünket. Szerveztünk egy egészségnapot, aminek álmainkat messze felülmúlva 20 ezer látogatója volt. Megértettem, hogy szükség van a programra, létjogosultsága van. Mára közel 1700 hazai és 200 székelyföldi óvoda csatlakozott hozzánk.

Milyen eszközök, módszerek segítenek ebben a munkában?

Az óvodapedagógus szakma azt kérte tőlünk: adjunk módszert a kezükbe, amivel a nyolc témát be tudják vinni óvodai csoportjaikba. Úgy gondoltuk, egy kellően komplex, érthető eszközre lenne szükség, amihez nem kell sok pénz. Ekkor ismét a saját gyökereim jutottak eszembe. A nagypapám, Bácskai Miska bácsi alapította meg idehaza 50 éve az amatőr színjátszást. 

Ő mutatott rá, hogy ennek a korosztálynak egyértelműen a drámapedagógia kell: irányított- és szabad-játékok, mese, mesefeldolgozás, összművészetek. Így lett az eszközünk a drámapedagógia. Az óvodapedagógusokat szakmai napokon ismertetjük meg az elmélet mellett a gyakorlattal is, amit aztán a saját csoportjaikban használni tudnak. Hét évnyi fáradozásunk, munkánk gyümölcse, hogy novemberben elindult az első akkreditált képzésünk. Szeretnénk a Mesét másként módszert is akkreditáltatni. Ezt Kerekes Valéria mesélés kutatóval együttműködve dolgoztuk ki. A megszokott-tól eltérően nincs szereposztás, hanem minden gyermek annak a szereplőnek a bőrébe bújik bele, akiébe akar. És bár nem terápiás céllal tartjuk a foglalkozásainkat, a visszajelzések alapján mégis van terápiás hatása. Mert az élmény, a mese továbbdolgozik a lélekben a foglalkozás után is.

A szülők az Egészség Zsákon kívül milyen segítséget kaphatnak a programtól?

Nyáron nagy sikerrel rendeztük meg az első Te meséd tábort, ezt jövőre is szeretnénk megszervezni. A szülők kérése alapj

án évközben is lesznek ilyen foglalkozásaink, illetve szülői klubeseményeket is tervezünk. Úgy tapasztaltuk, hogy a szülőket nagyon érdekli a gyermeklélektan témája, és a kézzelfoghatóbb táplálkozási ismeretek. Szeretnénk itt is irányt mutatni, arany középutat képviselni. Négy éve létrehoztuk családias élménykonyhánkat. Egy támogatónk segítségével közétkeztetés témájú országos fórumot indítottunk, ennek eredményeként létrehoztunk egy blogot. Itt praktikus információkat kaphatnak az érdeklődők, de hozzá is szólhatnak egy-egy témához. Meseblogunk is van, mert azt vettük észre, hogy nem tudunk mesélni. Ezen keresztül igyekszünk bátorítani a szülőket, hogy merjenek mesélni.

Minek köszönhető, hogy ekkora sikere van a GE programnak?

Azon túl, hogy szakmailag megalapozottak a programjaink, mi mindig a parazsat visszük be a helyi közösségbe. Hogy abból tűz lesz-e, vagy sem, az rajtuk múlik. Nagyon sokszor egy apuka az, akinek fontos az egészség, és a program hatására valamit kitalál. Az óvónők mindig hálásak, mert valaki velük is foglalkozik. Azt a visszajelzést kapjuk tőlük, hogy nálunk az elméleten és a gyakorlaton túl, szellemi és lelki töltést is kapnak. Úgy tűnik, nagy szükség van arra, amit adni tudunk, mert ez egy olyan prevenciós program, ami abban segít, hogy miként legyünk és maradjunk egészségesek. Ez szinte művészet a mai világban.

Jövőbeni célok? Merre visz az út tovább?

Hatalmas küldetéstudatom van, nagyon nagy a hitem, és a visszajelzések után azt érzem, hogy ez az út jó. Sok támogató, önkéntes, lelkes csapat segíti az elképzeléseim megvalósítását és a családom is támogat. Úgy érzem, kezdünk egy alternatív óvodapedagógiai műhellyé válni. Intenzíven gondolkodunk azon, hogy Erdélyben is létrehozunk egy fiókot. Ha azonban csak az eddigi munkát tudnánk folytatni, már nagyon elégedett lennék. A régen lejegyzett álmaimból sokat ki tudnék pipálni. De vannak még terveim, életem végéig!